Tussen Wal en Schip

Dinsdag 5 februari 2019, een heugelijke dag! Jan heeft bericht gekregen dat hij zijn uitkering weer terug krijgt en heeft een voorschot gekregen. Ook met de provincie zijn goed afspraken gemaakt voor een ligplaats van zijn boot.

De boot is gerepareerd en Jan is heel erg blij! Iedereen bedankt voor zijn of haar inzet....

---------------------------------------------------------------------------------------

Vandaag is D-Day, 28 februari 2019. We stonden nog maar een uur op de grote markt in de binnenstad, toen er een medewerker uit het stadhuis kwam lopen. De burgemeester wilde graag met ons praten. We hebben een goed gesprek gehad met burgemeester den Oudsten, er gaan nu mensen echt "vaart" achter de zaak zetten.

Daarna op bezoek bij de provincie, zij hebben het wegslepen van de boot uitgesteld.

Er is ook een donatie actie gestart door één van onze volgers. Het was een hele goede dag voor Jan!

---------------------------------------------------------------------------------------

Het is woensdagochtend (27 februari 2019) 9.55 uur. We hebben de afgelopen maand vaak contact met Jan gehad. De wel bekende kasten en muren zijn vaak voorbij gekomen. Jan is het zat!

Vorige week heeft de provincie Groningen een brief op de boot geplakt. Hierop staat vermeld dat de boot van Jan uiterlijk 1 maart 2019 weg moet zijn van de plek waar het nu ligt. Maar de boot moet gerepareerd worden om hem weg te krijgen (kosten 400 euro).

"Als de provincie mijn boot wegsleept, moet ik hem terugkopen voor een oudijzer prijs van 600 euro, waar moet ik dan slapen, de boot is alles wat ik heb."

De laatste redding om dit alles te voorkomen is een demonstratie, een éénmans demonstratie. Jan zal morgen (28 februari) van 10 tot 16 uur op de Grote Markt gaan staan met een bord om zijn schouders in de hoop op aandacht. Aandacht die zijn zaak nodig heeft.

WIJ STEUNEN JAN IN DEZE ACTIE!

---------------------------------------------------------------------------------------

Het is maandagmiddag (28 januari 2019) 15.44 uur wanneer we een e-mail ontvangen van een bezorgde inwoner van onze mooie stad. Het is meer een noodkreet dan een hulpvraag, zoals we die vaker krijgen. Het gaat om Jan! Jan ligt met de boot in Groningen! Door één of andere reden is hij zijn uitkering kwijtgeraakt toen hij ziek was en zijn post niet kon ophalen. Jan heeft niks meer, behalve zijn boot.

Die zelfde avond ontmoeten we Jan, in de welbekende stationshal van Groningen, ja die hal, waar vaker mensen verkeren. Jan komt hier dagelijks minimaal 2 keer. Ookal is het 5 kwartier lopen vanaf zijn boot, maar hier is het warm en kan hij zijn oude telefoon opladen. Het enige middel wat hem met de buitenwereld verbindt.

We komen aan de praat en besluiten om samen naar de boot te gaan.

Jan vertelt over de 4 hulpinstanties die "bezig zijn", het weekgeld van een paar tientjes, dat hij geen zorgverzekering heeft en dat de boot 1 meter te kort is om een vaste ligplek te mogen hebben. Op de vraag wat hij nu echt nodig heeft zegt hij zonder aarzelen "petroleum", 40 liter petroleum. Zo kan hij de boot én zichzelf warm houden en wachten tot de hulptroepen zullen komen.

Als we van boord gaan zegt Jan "pas op jongens, het is glad op het dek". Tussen wal en schip vallen is één van de ergste dingen die je kunt overkomen.

Morgen brengen we hem 40 liter petroleum en een "nieuwe" telefoon met wat beltegoed.

Geplaatst in Dagelijks leven, Hulpverlening, Verhalen, Wensen op 29-01-2019


Andere blogs

Is de verkoop van de straatkrant nog wel van deze tijd?

Wekelijks krijgen wij veel e-mailtjes van mensen die vragen hebben over dak- of thuislozen in onze stad. Vaak met suggesties over een individu die je ergens in de stad ontmoet hebben of om producten te verspreiden onder de doelgroep die het vaak niet breed heeft. Lees het hele artikel.


Welke rechten hebben daklozen?

Hoe worden grondrechten met betrekking tot recht op bijstand, de zorg voor bestaanszekerheid en het recht op behoorlijke gezondheidszorg voor de daklozen groep in Groningen vormgegeven in het internationale recht, het Nederlandse recht en het gemeentebeleid van Groningen en wat voor invulling geeft de gemeente Groningen daar aan in de praktijk? Lees het hele artikel.


Straatwijs is per 1 mei dakloos

Vanaf 1 mei aanstaande is stichting Straatwijs op zoek naar een nieuw postadres in Groningen. Onze voorkeur gaat uit naar een (zakelijk)adres in de binnenstad. Wij zullen eens per 2 weken eventuele post komen ophalen. Op ons huidige postadres zijn wij vanaf 1 mei niet meer welkom en we hebben als stichting (net als onze doelgroep overigens) een fysiek adres nodig voor o.a. de KvK en de bank. Kun jij ons hiermee helpen of ken je misschien iemand die ons kan helpen, stuur dan e-mail naar contact@straatwijs.com. Alvast hartelijk bedankt! Lees het hele artikel.


NS verlaagt temperatuur stationshal en sluit stopcontacten af

Van een aantal daklozen in Groningen kregen wij het signaal dat de NS de temperatuur in de grote stationshal omlaag heeft gedaan, ook zijn de stopcontacten afgesloten. Lees het hele artikel.


Lang niet alle daklozen maken gebruik van de nachtopvang

De afgelopen tijd hoorden we veel geluiden over mensen die niet de nachtopvang van het Kopland in willen. Voor ons aanleiding om dit eens te onderzoeken. Daarom hebben we onze wekelijkse ronde door de stad wat later op de avond gepland. Lees het hele artikel.


Overleven in Sappemeer Oost

Het is 4 februari 2018, 17 uur smiddags als we een berichtje ontvangen over een artikel op RTVNoord. "Goed verzorgde man slaapt al weken op station" luidt de titel van het stuk. Voor 18.30 uur diezelfde avond zitten we in de auto op weg naar Sappemeer Oost. Daar aangekomen hebben we hem daar inderdaad aangetroffen en zijn we aan de praat gekomen. We komen erachter dat hij hier al sinds 1 januari verblijft. Lees het hele artikel.


Van dakloos naar een (T)huis

Ellen leefde op straat. Nu, twee jaar later, heeft zij een huis en is het haar gelukt om er een 'thuis' van te maken. Lees hier haar inspirerende verhaal, verteld door Jeanet Regnerus, medewerker bij LIMOR en betrokken bij de begeleiding van Ellen. Lees het hele artikel.


Hoe een modern kerstverhaal de harten van de Groningers stal

Het klinkt als een kerstverhaal dat het ook nog eens een vervolg krijgt tot en met Nieuwjaarsdag. De assistent-manager van een Gronings hotel trok zich het lot aan van een 20-jarige man die al bijna een half jaar in de straten van de noordelijke stad slaapt.  Lees het hele artikel.


De Goede Doelen week van G.V. Groen Geel

Van zondag 25 november tot en met zaterdag 1 december 2018 heeft voetbalvereniging Groen Geel in het teken gestaan van de Goede Doelen Week. Dit jaar hebben ze onze stichting Straatwijs als goede doel uitgekozen en hier zijn wij erg trots op en blij mee! Lees het hele artikel.


onderwerpen

Dagelijks leven (14)   Hulpverlening (12)   Tips (3)   Verhalen (15)   Wensen (9)