Afval

Ik vertrek naar de stad met mijn camera, ik hoop op zonneschijn en wat moois. Humeur? Check! Energie? Check!

Vol goede moed vertrek ik naar de stad. Aangekomen zie ik een foto. Een klein probleempje, er zitten 3 jongedames in mijn beeld. Als ze 2 meter opschuiven heb ik mijn foto en zij hun privacy.

Ik benader de dames; "Goedemorgen dames, mag ik jullie wat vragen?"

"Rot op! We hebben geen kleingeld"

Frappante, excessieve reactie. Hoe komen ze op het idee dat ik geld van ze wil.

Ik glimlach en zeg "dames, jullie zitten in beeld, zouden jullie een paar meter willen opschuiven?"

De middelste dame bedenkt zich niet en begint direct te dreigen. Iets met AVG en politie, want ik mag geen foto maken van haar.

Ik heb niet alleen mijn uiterlijk tegen, maar ook mijn verleden en mijn reputatie.

Dat ze me respectloos behandelen, soit. Het dreigen ervaar ik als intimiderend.

Ik buig echter niet voor dreigementen en besluit de foto gewoon te maken.

Ik snij de 'dames' straks wel uit de compositie.

Dan komt Erwin langs, die begroet me zoals altijd met een grote glimlach. Dat doet een mens goed. Als je in een rotsituatie zit, is een glimlach meer waard dan je denkt.

Dit gooit echter olie op het vuur bij de dames, Erwin krijgt van mij een bijdrage.

"De politie kent jou wel"

En

"Morgen doen we aangifte"

Voor de goede orde, natuurlijk kent de politie mij.

Vervolgens komt een journaliste langs, hey Joram!

Ik vertel haar over het voorval.

Ze kent een van de snauwende dreigende dames.

Stephanie (niet haar echte naam)

Ze slaat een arm om me heen, zoent me op mijn wang.

Dan vermaand ze Stephanie, die van spierwit in knalrood veranderd, en als een laffe haas loopt ze samen met de 2 andere meisjes naar haar fiets.

Ik glimlach breed en zwaai naar ze.

Vanochtend maakte ik mee hoe sommige burgers om gaan met daklozen. Uit de eerste hand nog wel, een uniek en intriest inzage in het leven van een dakloze.

Hoe vaak maakt een dakloze mee dat een Stephanie hem of haar zo behandeld?

Bah.

Ik vind dat de manier waarop je andere mensen benaderd een reflectie is van je eigenwaarde.

Afval.

Geplaatst in Dagelijks leven, Verhalen op 14-07-2018


Andere blogs

Van het vluchtige leven op straat naar eigen huisraad

"Ik ben op de koffie bij een cliënt thuis. Hij heeft een flink portie teleurstellingen en trauma’s in zijn rugzak. In het verleden is hij misbruikt. Een stabiele gezinssituatie was voor hem ver te zoeken. Na een turbulent leven waarin wonen in een opvanginstelling en bivakkeren op straat elkaar afwisselden, heeft hij nu een eigen huis." Straatwijs Blog van Joris Stavenga, werkzaam bij LIMOR. Lees het hele artikel.


Daklozen eerst naar de kapper en dan lekker eten!

Het is zondag 29 juli 2018, Groningen. Samen met Thomas Sykes Hairstudio en restaurant Block & Barrels organiseren we een speciale event voor daklozen. Een middag en avond waarbij daklozen helemaal centraal staan. Eerst lekker naar de kapper en daarna samen eten bij een heerlijk restaurant in de binnenstad van Groningen. Lees het hele artikel.


Spiritus

Het straatleven in Groningen wordt in beeld gebracht door Joram Krol. Lees hier zijn blogs en bekijk zijn foto's. Lees het hele artikel.


Aandacht maakt alles mooier!

Op 29 mei gaf IKEA Groningen in samenwerking met Stichting Straatwijs een gratis maaltijd aan bezoekers van de maatschappelijke opvang (Leger des Heils en de Open Hof). Lees het hele artikel.


Ons eerste event: de ontmoetingsdag!

Op 24 mei 2018 tussen 11.00 en 14.00 vond de ontmoetingsdag plaats in de Oude Gasfabriek te Groningen. Het doel van deze dag was dat dak- en thuislozen en hulpverleners met elkaar in contact konden komen op een laagdrempelige manier. Lees het hele artikel.


Open brief aan de burgemeester van Groningen

Via deze open brief willen wij een grote zorg van ons, delen met u. Wij zijn stichting Straatwijs. Een stichting die opkomt voor Groningers die geen (t)huis hebben. Ook wel daklozen genoemd. Onze zorg wordt door vele onbekende én bekende Groningers, zoals Joram Krol (Stadsfotograaf), Jacob Kobes (Wijkagent Zernike en Paddepoel) en Oelinda de Vries (Nachtburgemeester van Groningen) ondersteund. Lees het hele artikel.


De mooiste reacties op Straatwijs.com

Het platform van Straatwijs heeft inmiddels zoveel positieve reacties binnengekregen, dat het ons leuk leek hier een blog aan te wijden. Lees hier al onze mooiste reacties die wij hebben ontvangen via Social Media. Lees het hele artikel.


  • Geplaatst in Wensen
  • op 18-06-2017

Zo verliep de avond van Michel bij Little Steven!

Eindelijk is het zover: Straatwijs heeft de eerste Straatwens in Groningen kunnen vervullen. Mede dankzij het event van Let’s Fund. Michel bijt het spits af met zijn wens om een concert bij te wonen in Carré. Lees het hele artikel.


Doet ie het of doet ie het niet? Alledaagse kost in de Maatschappelijke Opvang.

Werken in de maatschappelijke opvang is fantastisch! Sommige mensen hebben een afkeer van onze doelgroep, totdat ze een keer echt goed in gesprek raken met een dakloze. Het zijn gek genoeg ook gewoon mensen. Mooie mensen, zoals jij en ik. Deze mensen hebben geen ‘rugzakje’ maar een aanhangwagen vol met ellende. Lees het hele artikel.


onderwerpen

Dagelijks leven (14)   Hulpverlening (12)   Tips (3)   Verhalen (15)   Wensen (9)