Afval

Ik vertrek naar de stad met mijn camera, ik hoop op zonneschijn en wat moois. Humeur? Check! Energie? Check!

Vol goede moed vertrek ik naar de stad. Aangekomen zie ik een foto. Een klein probleempje, er zitten 3 jongedames in mijn beeld. Als ze 2 meter opschuiven heb ik mijn foto en zij hun privacy.

Ik benader de dames; "Goedemorgen dames, mag ik jullie wat vragen?"

"Rot op! We hebben geen kleingeld"

Frappante, excessieve reactie. Hoe komen ze op het idee dat ik geld van ze wil.

Ik glimlach en zeg "dames, jullie zitten in beeld, zouden jullie een paar meter willen opschuiven?"

De middelste dame bedenkt zich niet en begint direct te dreigen. Iets met AVG en politie, want ik mag geen foto maken van haar.

Ik heb niet alleen mijn uiterlijk tegen, maar ook mijn verleden en mijn reputatie.

Dat ze me respectloos behandelen, soit. Het dreigen ervaar ik als intimiderend.

Ik buig echter niet voor dreigementen en besluit de foto gewoon te maken.

Ik snij de 'dames' straks wel uit de compositie.

Dan komt Erwin langs, die begroet me zoals altijd met een grote glimlach. Dat doet een mens goed. Als je in een rotsituatie zit, is een glimlach meer waard dan je denkt.

Dit gooit echter olie op het vuur bij de dames, Erwin krijgt van mij een bijdrage.

"De politie kent jou wel"

En

"Morgen doen we aangifte"

Voor de goede orde, natuurlijk kent de politie mij.

Vervolgens komt een journaliste langs, hey Joram!

Ik vertel haar over het voorval.

Ze kent een van de snauwende dreigende dames.

Stephanie (niet haar echte naam)

Ze slaat een arm om me heen, zoent me op mijn wang.

Dan vermaand ze Stephanie, die van spierwit in knalrood veranderd, en als een laffe haas loopt ze samen met de 2 andere meisjes naar haar fiets.

Ik glimlach breed en zwaai naar ze.

Vanochtend maakte ik mee hoe sommige burgers om gaan met daklozen. Uit de eerste hand nog wel, een uniek en intriest inzage in het leven van een dakloze.

Hoe vaak maakt een dakloze mee dat een Stephanie hem of haar zo behandeld?

Bah.

Ik vind dat de manier waarop je andere mensen benaderd een reflectie is van je eigenwaarde.

Afval.

Geplaatst in Dagelijks leven, Verhalen op 14-07-2018


Andere blogs

Is de verkoop van de straatkrant nog wel van deze tijd?

Wekelijks krijgen wij veel e-mailtjes van mensen die vragen hebben over dak- of thuislozen in onze stad. Vaak met suggesties over een individu die je ergens in de stad ontmoet hebben of om producten te verspreiden onder de doelgroep die het vaak niet breed heeft. Lees het hele artikel.


Welke rechten hebben daklozen?

Hoe worden grondrechten met betrekking tot recht op bijstand, de zorg voor bestaanszekerheid en het recht op behoorlijke gezondheidszorg voor de daklozen groep in Groningen vormgegeven in het internationale recht, het Nederlandse recht en het gemeentebeleid van Groningen en wat voor invulling geeft de gemeente Groningen daar aan in de praktijk? Lees het hele artikel.


Straatwijs is per 1 mei dakloos

Vanaf 1 mei aanstaande is stichting Straatwijs op zoek naar een nieuw postadres in Groningen. Onze voorkeur gaat uit naar een (zakelijk)adres in de binnenstad. Wij zullen eens per 2 weken eventuele post komen ophalen. Op ons huidige postadres zijn wij vanaf 1 mei niet meer welkom en we hebben als stichting (net als onze doelgroep overigens) een fysiek adres nodig voor o.a. de KvK en de bank. Kun jij ons hiermee helpen of ken je misschien iemand die ons kan helpen, stuur dan e-mail naar contact@straatwijs.com. Alvast hartelijk bedankt! Lees het hele artikel.


NS verlaagt temperatuur stationshal en sluit stopcontacten af

Van een aantal daklozen in Groningen kregen wij het signaal dat de NS de temperatuur in de grote stationshal omlaag heeft gedaan, ook zijn de stopcontacten afgesloten. Lees het hele artikel.


Lang niet alle daklozen maken gebruik van de nachtopvang

De afgelopen tijd hoorden we veel geluiden over mensen die niet de nachtopvang van het Kopland in willen. Voor ons aanleiding om dit eens te onderzoeken. Daarom hebben we onze wekelijkse ronde door de stad wat later op de avond gepland. Lees het hele artikel.


Overleven in Sappemeer Oost

Het is 4 februari 2018, 17 uur smiddags als we een berichtje ontvangen over een artikel op RTVNoord. "Goed verzorgde man slaapt al weken op station" luidt de titel van het stuk. Voor 18.30 uur diezelfde avond zitten we in de auto op weg naar Sappemeer Oost. Daar aangekomen hebben we hem daar inderdaad aangetroffen en zijn we aan de praat gekomen. We komen erachter dat hij hier al sinds 1 januari verblijft. Lees het hele artikel.


Tussen Wal en Schip

Het is maandagmiddag 15.44 uur wanneer we een e-mail ontvangen van een bezorgde inwoner van onze mooie stad. Het is meer een noodkreet dan een hulpvraag, zoals we die vaker krijgen. Het gaat om Jan! Jan ligt met de boot in Groningen! Door één of andere reden is hij zijn uitkering kwijtgeraakt toen hij ziek was en zijn post niet kon ophalen. Jan heeft niks meer, behalve zijn boot. Lees het hele artikel.


Van dakloos naar een (T)huis

Ellen leefde op straat. Nu, twee jaar later, heeft zij een huis en is het haar gelukt om er een 'thuis' van te maken. Lees hier haar inspirerende verhaal, verteld door Jeanet Regnerus, medewerker bij LIMOR en betrokken bij de begeleiding van Ellen. Lees het hele artikel.


Hoe een modern kerstverhaal de harten van de Groningers stal

Het klinkt als een kerstverhaal dat het ook nog eens een vervolg krijgt tot en met Nieuwjaarsdag. De assistent-manager van een Gronings hotel trok zich het lot aan van een 20-jarige man die al bijna een half jaar in de straten van de noordelijke stad slaapt.  Lees het hele artikel.


De Goede Doelen week van G.V. Groen Geel

Van zondag 25 november tot en met zaterdag 1 december 2018 heeft voetbalvereniging Groen Geel in het teken gestaan van de Goede Doelen Week. Dit jaar hebben ze onze stichting Straatwijs als goede doel uitgekozen en hier zijn wij erg trots op en blij mee! Lees het hele artikel.


onderwerpen

Dagelijks leven (14)   Hulpverlening (12)   Tips (3)   Verhalen (15)   Wensen (9)