Lang niet alle daklozen maken gebruik van de nachtopvang

De afgelopen tijd hoorden we veel geluiden over mensen die niet de nachtopvang van het Kopland in willen. Voor ons aanleiding om dit eens te onderzoeken. Daarom hebben we onze wekelijkse ronde door de stad wat later op de avond gepland. Vertrek 21.30 uur vanaf het Station Groningen, via de Museumbrug door de Folkingestraat, de Grote Markt en de Oosterstraat weer richting het Station. In ruim 2 uur kwamen we 13 daklozen tegen die bewust geen gebruik maken van de nachtopvang en bijna unaniem gaven ze 2 redenen. De kosten (€5,85 p.p.p.n.) en de “sfeer” in de nachtopvang.

Een aantal quotes van de mensen die wij hebben gesproken hebben waren:

“Bijna 180 euro in de maand is voor mij heel veel geld, dat kan ik niet betalen”.

“Ik voel mij er niet veilig in de nachtopvang, er zitten veel gebruikers en daar wil ik niks mee te maken hebben”.

“Ik ben autistisch en slapen op stapelbedden tussen vreemde mensen kan ik niet”.

De mensen die wel in de nachtopvang verblijven, hebben we vandaag niet gesproken. Onze ondervraagden verkiezen de bosjes, een portiek of zoeken elders in de stad een beschutte plek.

Geplaatst in Dagelijks leven, Hulpverlening, Verhalen op 06-03-2019


Andere blogs

Waarom Straatwijs?

Plots op straat komen staan, is moeilijk als je niet goed weet waar je terecht kan voor hulp. Straatwijs zag dit probleem in en begon daarom een platform voor daklozenhulp. Daarnaast zijn er nog negen redenen dat Straatwijs bestaat. Lees meer in dit artikel. Lees het hele artikel.


onderwerpen

Dagelijks leven (13)   Hulpverlening (11)   Tips (2)   Verhalen (15)   Wensen (9)